Waarom piekeren mensen?
Veel mensen ervaren piekeren als belastend, uitputtend, verwarrend. Je zou kunnen denken: ‘waarom doen we het dan, en stoppen we niet gewoon met piekeren?’
Daar zijn een aantal redenen voor op te noemen, we kunnen er toch ook een aantal (vermeende) voordelen in zien. Hier komen er een paar:
✓ als ik maar lang genoeg pieker, vind ik misschien wel de oplossing.
✓ als ik maar lang genoeg pieker, zorg ik ervoor dat ik niks over het hoofd zie.
✓ ik wil niet voor verrassingen komen te staan, het is goed om op alles voorbereid te zijn.
✓ ik wil niet achteloos leven, het is goed om verantwoordelijk te zijn.
Voor als die redenen is wel iets te zeggen, maar het grote nadeel is dat ze voor veel stress zorgen, waardoor je je intuïtie dwarsboomt. En dat is jammer.
Piekeren om een diepere reden
Soms piekeren mensen om een diepere reden. Gepieker kan een diepere angst afdekken. Als je je concentreert op de kleinere problemen, blijven de diepere meer buiten beeld.
Je kunt jezelf wat verkennen in je ‘piekerprofiel’.
En een praktische tip nog: maak onderscheid tussen zinvol en zinloos gepieker. Zinvol kan het zijn als je piekert over dingen waar je op dit moment echt iets aan kunt doen, en dat dan ook werkelijk doet. Zinloos gepieker is rond blijven draaien en alleen maar energie verliezen.
Basisgevoel van veiligheid
Mensen die snel of veel piekeren, missen meestal een basisgevoel van veiligheid.
Dat heeft natuurlijk vaak te maken met ervaringen die je in je leven opgedaan hebt. De volgende ervaringen kunnen daartoe bijdragen, Als je daar inzicht in hebt, maakt het dat makkelijker om een andere weg in te slaan.
Mensen die kwetsbaarder zijn voor gepieker, zijn degenen die:
✓ een trauma meegemaakt hebben, lichamelijk of geestelijk geweld.
✓ erg beschermende ouders gehad hebben, je kunt dan een overtuiging opgebouwd hebben dat de wereld onveilig is.
✓ omgedraaide zorg meegemaakt hebben: kinderen die voor hun ouders moesten zorgen en te vroeg verantwoordelijkheden op zich genomen hebben die ze nog niet konden dragen.
✓ die een onveilige hechting opgebouwd hebben, die zich in de steek gelaten, niet veilig voelden bij hun ouders.
✓ ouders hadden die emoties ontmoedigden, daardoor kun je jezelf als lastig zijn gaan ervaren, of te veel op jezelf gericht raken, op een verkeerde manier.
Wat je ook meegemaakt hebt, het zijn allemaal signalen in de richting van: ‘ik wil me veilig voelen en van mijn leven genieten!’
Heb jij verandering in je piekergedrag?
Neem gerust even contact met een van ons op.
Therapeuten
Rotterdam Noord Ik ben Erwin, therapeut voor individuele therapie. Je kunt bij mij terecht voor een breed scale aan klachten en problemen. Ik zie de laatste tijd veel cliënten die last hebben van vormen van onzekerheid en laag zelfbeeld, stress problematiek, problemen met relaties en omgaan met emoties. |
Rotterdam Ik ben Lies, relatietherapeut in Rotterdam. Jullie kunnen bij mij terecht voor relatietherapie en ook voor individuele psychotherapie. Ik zie onder andere koppels met thema’s als affaires en vreemdgaan, intimiteitsproblemen, jaloerse gevoelens, bindingsangst en verlatingsangst, onzekerheid. |